Jakter på Norges hyggeligste håndverkere

Flere bransjer skriker etter flere lærlinger, men håndverkeryrkene har lav status. Nå går startskuddet for kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker som skal bedre omdømmet og status for håndverksfagene.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og Norges hyggeligste rørlegger Hussain Fares på lansering av kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker 2019 Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og Norges hyggeligste rørlegger Hussain Fares på lansering av kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker 2019 Viktig med rekruttering til yrkesfag

De siste årene har det vært et bredt politisk fokus på å heve statusene til yrkesfag, og i fjor stod Regjeringen bak satsingen «Yrkesfagenes år». Oslo kommune har de siste årene innført læreplassgaranti for alle som går yrkesfag, og byrådsleder Raymond Johansen er svært opptatt av å heve håndverkerfagenes status og at flere skal velge seg en fagutdanning.

– Det er utrolig viktig for Norge at vi rekrutterer flere håndverkere, det er de som skal bygge landet videre. Mange ungdommer og foreldre har vært bekymret for at det var et useriøst arbeidsliv som ventet etter utdanningen, og jeg er glad for at vi sammen med næringen har klart å få på plass læreplassgaranti,sier Johansen.

Vi må snu holdninger om yrkesfag

Raymond Johansen har selv bakgrunn som rørlegger. Under lanseringen av årets kampanje møtte han Norges yngste rørleggermester Hussain Fares fra Oslo, som i fjor ble kåret til «Norges Hyggeligste Rørlegger 2018». Juryen la vekt på at Fares med sine gode holdninger og dedikasjon til faget var et veldig godt forbilde for fremtidens rørleggere.

– Før var håndverkeryrkene siste prioritet – du tok bare yrkesfag hvis du var veldig dårlig på skolen. I det siste har jeg lagt merke til at det har blitt bedre. Flere søker yrkesfag, så det er en god utvikling. Det har gjort en forskjell å fremsnakke det. Jeg bestemte meg i sløydtimen på ungdomsskolen, læreren så at jeg fulgte med og anbefalte meg å gå denne veien. Jeg synes det er viktig at lærere kjenner til ulike muligheter og ser potensialet i elevene. Noen jeg kjenner tok seg nær av å bli anbefalt yrkesfag, og det er en oppfatning om at man da ikke er «smart nok» til å gjøre noe annet. Slike holdninger må vi snu, sier Fares.

Fares opplevde selv at kampanjen bidro til å økte stoltheten hans for yrket, og han tror den kan gjøre det samme for andre.

– Det har betydd mye for meg å bli nominert og kåret til Norges hyggeligste rørlegger. Det viser at folk setter pris på den jobben jeg gjør. Jeg prøver å være hyggelig hver eneste dag, og kampanjen viser at det virker, sier Fares.

Raymond Johansen poengterer at det er mange muligheter for de som velger yrkesfag.

–Jeg synes det er viktig å få frem hvor fantastisk det er å ta en fagutdanning. Man får lønn fra et tidlig tidspunkt, og mulighet til å etablere seg, ta opp lån og kjøpe bolig. Videre kan man ta mesterbrev og starte egen virksomhet – ja, mulighetene er utrolige, sier Johansen engasjert.

Jakter på de gode historiene Kampanjen Norges Hyggeligste Håndverker er et felles initiativ på tvers av håndverkerbransjene for å skape stolthet og engasjement for yrkene. Det kåres vinnere i syv underkategorier: lærling, murer, maler, snekker/tømrer, elektriker, rørlegger, samt en åpen kategori. Aller høyest henger selvsagt tittelen «Norges Hyggeligste Håndverker 2019» som går på tvers av alle kategoriene.

– Vi ønsker å slå et slag for håndverkerne – de dyktige og hyggelige fagfolkene som bygger og fikser hjemmene våre. Derfor ser vi nå etter de gode håndverkerhistorieneog de aller hyggeligste håndverkerne i Norge, sier Caroline Khoury Nilsen, politisk rådgiver i Byggenæringens Landsforening og jurymedlem i Norges Hyggeligste Håndverker.

Kjenner du en hyggelig håndverker? Klikk her for å nominere!

;