Ane Mendel: En dansk møbelsnekker i Ålesund og med eget vaktmesterfirma!

Det er umulig å være sur i nærheten av Ane. Hun bobler over av energi, entusiasme og er full av smil og latter. Noe som ofte fremheves i alle de flotte nominasjonene hun har fått. Like ofte trekkes det frem at man kan spørre Ane om hjelp til «alt» - hun fikser det alle meste.

– Ja, det er vel enklere å si hva jeg ikke kan enn hva jeg kan! Jeg utfører alle mulige typer vaktmestertjenester, fra hagearbeid til snekkerarbeid. Men elektrisitet og vann holder jeg meg unna, så der må kundene få hjelp av andre.

Idag står et besøk i barnehagen på programmet, det er noe som skal fikses på en garasje, og da er Ane den rette å ringe til, og hun er raskt på pletten for å hjelpe.

Ingen hadde vel trodd at JEG skulle bli håndverker!

Anes yrkesvei mot sitt eget vaktmesterfirma «AMEN Vaktmestertjenester» startet i Danmark, der hun er født. Det var ingen som forventet at Ane skulle bli håndverker, all den tid hun vokste opp i en akademikerfamilie helt fritt for håndverkere. Hennes besteforeldre var begge psykologer med ofte tungt ansvar for mennesker over lang tid.

– Jeg kjente at det føltes litt for alvorlig for meg, de var alltid bekymret for pasientene. Jeg ville heller reparere et bordben enn å prøve å reparere et menneske. Og jeg synes det er fint å se resultater av jobben jeg gjør, umiddelbart. Da ble håndverksbransjen veien å gå for meg.

Dermed begynte hun på møbelsnekkerlinja i Danmark, og de hadde et samarbeid om praksisplasser med flere land, deriblant Norge. Ane flyttet til Valdres der hun var lærling på Grønvold Snekkerverksted, og så gikk det jo slik at hun traff en norsk mann som hun flyttet sammen med i Ålesund.

Kjærligheten til mannen og til byen.

Det ble jobber både i antikk-verkstedet i Sunnmøre Museum og i trelastavdelingen hos Maxbo, begge steder lærte hun så mye at hun endelig følte seg trygg nok til å starte for seg selv for fem år siden. Det er et levebrød Ane er stolt av. Og mens forholdet til mannen hennes tok slutt, er forelskelsen i Ålesund sterkere enn noen gang.

– Jeg elsker rett og slett denne byen! Så høyt at jeg ikke har noen planer om å vende tilbake til fedrelandet. Her har jeg alt jeg trenger, fantastisk byliv og natur, gode venner, en givende jobb, hyggelige kunder og gode opplevelser.

For Ane har hverken mann eller barn og kan gjøre som hun vil, noe hun trives godt med. Men over 100 faste kunder har hun, så dagene er travle, men aldri så travle at hun ikke har tid til en kaffekopp med kunden etter vel utført jobb. Da får hun ofte høre historier om hvordan Ålesund var i gamle dager, noe hun er lidenskapelig opptatt av.

Lærer selv - og lærer gjerne bort.

– Kanskje det aller beste med denne jobben ved siden av det sosiale, er å hjelpe folk med å løse hverdagsproblemene deres. Om de vil, bruker jeg gjerne litt tid også på å vise dem hvordan de kan fikse de enkleste tingene selv. Det gir meg masse overskudd og stor lykkefølelse.

Jeg er heldig som har en slik jobb som får umiddelbar respons hver eneste dag. Og det å være en kvinnelig vaktmester er ikke noe problem, tvert imot er det ofte en fordel. Det virker som om terskelen for å be om hjelp er lavere når det er en dame som kommer. Det er som regel bare eldre mennesker som kan stusse litt på at jeg er en kvinne, men det går fort over.

Når Ane har fri, så blir det helst en kulturopplevelse: Kino, konsert eller teater. I tillegg er hun frivillig hjelp på M/S Bilfergen, som kan leies til diverse arrangementer. Der har hun oppgaver fra serveringshjelp til vertskap. Medlem av det lokale vikingmiljøet «Møre Frie Vikinger» (fritt for politikk og religion) er hun også.

Og så står MAT svært sentralt i Anes liv:

– Jeg simpelthen ELSKER mat og bruker mye tid på gode måltider, selv om jeg som regel spiser alene. Det er enda godt jeg har en jobb der jeg er i aktivitet hele dagen, ellers hadde jeg nok vært 200 kilo!

Velkommen til flere jenter i håndverksbransjen!

Nå nærmer det seg prisutdeling med kåring av kategori vinnerne og Norges hyggeligste håndverker, og Ane er spent. Og ikke minst overrasket og stolt over alle som har nominert henne og stemmer på henne, og takknemlig for alle de pene ordene om hvem hun er og hva hun gjør.

– Det er faktisk litt overveldende, jeg får helt bakoversveis og hakeslepp! Og jeg må si at denne kåringen er en veldig god ide; jeg skjønte ganske fort at det var en stor og seriøs kåring som både løfter opp håndverksbransjen og kan inspirere med tanke på rekruttering til yrkesfag.

Og så håper jeg at jentene kan se hvor naturlig det burde være også for oss å bli håndverkere, vi er jo minst like gode som gutta, til det aller meste!

Og for min del: Der visst ingen tvil om at det er godt å være dansk i Norge!

;