Mina Farmen Bertheussen: – Jeg var høyt oppe som flyvertinne. Nå er jeg høyt oppe som kranfører!

Mina Farmen Bertheussen visste ikke hva hun hadde lyst til å bli, egentlig, men siden hun var glad i musikk og i å danse, valgte hun «musikk, dans og drama»-linjen på videregående. Det ble diverse jobber etterpå innen kundeservice, før hun fikk lyst til å prøve seg som flyvertinne i Norwegian, og trivdes med å jobbe der.

– Men jeg var ikke fast ansatt og jobbet på kontrakt. Så da den utløp, og pandemien kom kort tid etter, hadde jeg ingen muligheter til å komme inn i den jobben igjen. Så jeg måtte tenke nytt.

Det ble en helt ny yrkeshverdag for Mina.

Og helt nytt tenkte hun virkelig, når hun i dag jobber som kranfører. Med en far som i alle år har jobbet i byggebransjen innen forskaling og betong, hadde hun ofte i oppveksten vært på byggeplasser med ham. Og også fått være med opp i en kran, noe som var veldig spennende.

– Så da bestemte jeg meg for å gå for en trygg og god jobb – siden jeg jo også liker meg så godt i høyden! Så da ble det kranskolen og læretid i Kranfører AS. Og der er jeg fortsatt, og stortrives i denne jobben.

– Det er jo en helt annen yrkeshverdag enn som flyvertinne, men jeg prøver ta med meg videre min erfaring med å gjøre det lille ekstra for kundene også her, og være blid og hyggelig, selvsagt. Og så er kanskje ikke uniformen like fin i denne jobben, men mye mer behagelig!

En bratt læringskurve som bare fortsetter å stige.

Mina får mange gode ord i alle nominasjonene hun kan glede seg over. Ikke minst at hun på kort tid har lært mye og blitt en svært dyktig og etterspurt kranfører. Hun lærer noe nytt hver dag og vet hun aldri blir ferdig utlært, men kjenner spesielt godt på gleden og mestringsfølelsen det gir å klare et spesielt vanskelig løft.

– Det kan være krevende for eksempel når det er mye vind. Her forleden blåste det noe veldig, og jeg skulle lande et stort, langt og tungt løft på en ganske liten plass, så det måtte gjøres med presisjon. Og konsentrasjon. De som stod og ventet på å ta imot nede på bakken hadde sikkert hjertet i halsen, men det gikk veldig fint!

Blir respektert på arbeidsplassen som likestilt med gutta.

Hun har ikke opplevd det å være jente på byggeplassen som kranfører som noe problem i det hele tatt. Hun er jo mye alene der oppe i kranen, men møter kolleger om morgenen og når hun skal hjem, og det er alltid hyggelig. De få negative kommentarene hun får, kommer i såfall på TikTok:

– Der har jeg fått kommentarer som «er du i jobben til mannen din?» og «med deg i krana må vel byggeplassen evakueres!», men jeg bare ler av det. Nesten alle tilbakemeldinger er bare positive.

Mina bruker mye tid på TikTok og Instagram, der hun er opptatt av å øke interessen for kranfører yrket spesielt, og håndverksbransjen generelt.

– Jeg legger ut videoer fra jobbdagene mine, forteller om faget og hvordan de går frem for å bli kranførere, og svarer på alle mulige spørsmål både fra unge, foreldre, eldre - og vil gjerne motivere spesielt jenter til å prøve seg i dette yrket. Dette er jo en perfekt jobb for dem!

Trenger bevegelse etter jobb.

Det blir mye stillesitting der oppe i luften i løpet av arbeidsdagen, så Mina må sørge for å være aktiv når hun har fri, for å trives.

– Jeg er gruppeinstruktør et par ganger i uken på SATS, jeg kjenner at det er viktig både for hodet og kroppen. Og så går jeg mye på tur, og så driver jeg fortsatt litt med Pole Dancing, som jeg faktisk var såpass god i engang at jeg var med i NM i åpen klasse.

Med andre ord: Dansetrangen har ikke sluppet helt, og den er en fin kontrast til den seriøse, stødige, nøyaktige personen Mina må være på jobb. Da får hun det beste av to verdener.

Hun vil gjerne takke alle som har brukt tid på å nominere og stemme på henne, og synes det å være finalist i Norges hyggeligste håndverker er stor stas og var veldig overraskende.

– Og så er jo selve kåringen viktig som kjempegod reklame med tanke på rekruttering til yrkesfag. Det blir så gøy å møte så mange bransjefolk på finalefesten, jeg gleder meg stort!

Partnere & Sponsorer