Ole Kristian Dahl: – Jeg gjør alltid den beste jobben jeg kan; jeg har stor yrkesstolthet

Ja, det rimer, det, med alle de gode ordene Ole Kristian har fått i de mange nominasjonene. «Pliktoppfyllende, dyktig, pålitelig, gjør alltid det lille ekstra» er bare noen av dem. Men Ole er en beskjeden kar som setter pris på all ros, men som heller fremhever at han er heldig og takknemlig som får ha et yrke som er blitt en livsstil, og der han får kjenne på skapergleden han liker så godt.

Visste tidlig at han ville jobbe med hendene.

For Ole har aldri hatt et annet yrke, og nå har han vært tømrer i 25 år. Først som lærling, så som tømrer med eget firma i Oslo, og nå jobber han lokalt i området der han bor, i Eidskog. Og får så godt med jobber at han ikke trenger å bevege seg lenger vekk hjemmefra.

Om ikke han akkurat fikk gleden ved å jobbe med hendene inn med morsmelka, så var det ikke mye om å gjøre:

– Jeg er oppvokst på gård og holdt på med mine små snekkerprosjekter fra jeg var guttunge. Bygde trehytter og slike ting. Så det å fortsette med treverk falt helt naturlig for meg, og yrkesvalget har jeg ikke angret på.

– I jobben min treffer jeg mye folk, så det er veldig sosialt og hyggelig, og her hvor alle kjenner alle trenger jeg ikke bruke penger på reklame. Gjør jeg en god jobb, så vet folk her om det og anbefaler meg til andre. Så da er det ekstra viktig å levere, på alle måter, og ikke skuffe noen.

Etterlater seg gode spor i nærmiljøet.

Ole forteller gjerne om gleden han føler over vel utført jobb, og over tanken på at han etterlater seg synlige spor i mange år fremover, av sin innsats som tømrer i bygda. Blant annet har han bygget et sauefjøs som har en helt spesiell historie:

– Ja, kunden fortalte meg at han trengte et sauefjøs, og det skulle bygges av trærne som han selv hadde plantet da han var barn, for 50 år siden. Det syntes jeg var en spesielt fin jobb å få. Og både han og jeg ble veldig fornøyd over resultatet, han fikk et sauefjøs som betød noe ekstra – og dessuten var rimelig i materialer.

Ole bruker kroppen mye i jobben, så noe medlemskap hos SATS er helt unødvendig. Men i fritiden beveger han seg gjerne også, men da helst på sykkel eller på ski.

– Jeg fikk et snev av 40-års krise i 2018, så da meldte jeg meg på dette Birkebeiner-rennet som jeg hadde hørt så mye snakk om. Det gikk greit, men det blir med den ene gangen! Ellers så er jeg glad i å se sport på TV også, og bruker mye tid på å følge opp sønnene mine på fotballbanen.

Jobber som en hest og spiser som en hest.

All denne aktiviteten, både på jobb og privat, er nok forklaringen på at Ole holder seg like slank, selv om han blir godmodig mobbet for at han «spiser som en hest». Matpakken hans på jobb med opptil 12 brødskiver blir stadig kommentert. Og brødet baker han selv. Hver dag.

Nei, Ole får nok neppe problemer hverken med vekten eller tilgangen på jobber i fremtiden, og vil gjerne takke for alle de fine nominasjonene og stemmene han har fått i kåringen av Norges hyggeligste håndverker. Han forteller at han faktisk har fått flere jobber nettopp fordi kunder har fått med seg kåringen.

– Det er stas og veldig hyggelig å bli satt så synlig pris på, og jeg håper jeg kan være med på å inspirere andre til å velge et håndverkerfag. Det har så mange fordeler og så få ulemper. Å kunne være til konkret hjelp og glede for noen, er en belønning du får med deg hjem fra jobb hver dag, sier Ole.

;