Mustapha Er-Rachidi: –Jeg elsker jobben min og gjør den med hjertet

**Mustapha er en sprudlende, energisk murer som mer enn gjerne forteller om en spesiell reise fra varme Marokko til kalde Norge, med klart fokus på murerfaget hele veien. Han forlot alt og alle for kjærligheten til en norsk jente, har etablert seg med familie her og er takknemlig for det. Nå spiser han til og med norske brødskiver! **

Mustapha har vært i byggebransjen siden han var 18 år og utdannelsen hans har stort sett vært «learning by doing». Han bestemte seg allerede som liten gutt for å bli murer:

– Hele storfamilien bodde i et stort hus i Marokko, og helt fra jeg var liten kikket jeg ofte opp i taket som var så fint, med fliser og mønster og vakker stukkatur. Foreldrene mine sa det var min avdøde onkel som hadde laget det, og der og da bestemte jeg meg for at jeg ville bli som ham. Og slik er det blitt, og det er jeg stolt av. Da jeg ble eldre ville jeg oppleve Europa, og endte i Firenze i Italia, lærte Italiensk, jobbet der som murer i 10 år og lærte masse.

Ingen nøling da kjærligheten viste veien videre

Men så møtte han en norsk jente som studerte der, og forelsket seg pladask. Mustapha tok murerskjeen i en annen hånd og ble med henne til Norge. Et land han ikke visste noe som helst om.

– Joda, jeg satset fullt og helt på kjærligheten! Jeg kjente kun kona mi da jeg kom til Norge. Tilfeldigvis traff jeg raskt en marokkaner, og vi kom i prat. Han var også håndverker, og kunne koble meg til en kontakt i et firma som trengte hjelp. Så jeg var ikke uten jobb i Norge mer enn noen dager. Jeg jobbet der en stund mens jeg tok norskkurs på kvelden, og så ble det Aktiv Bygg i Oslo og Svenneprøven på meg. Der har jeg vært i 11 år og stortrives!

Mustapha ler når han forteller om sin første arbeidsdag i Norge. En dag han aldri vil glemme:

– Jeg møtte på jobb i Asker. I snø! Det hadde jeg aldri opplevd før. Jeg skulle jobbe ute, i snø og kulde og frøs omtrent ihjel, men klaget ikke. Så sa sjefen min at det var lunsj pause, heldigvis. Jeg var vant til fra Italia at da gikk vi på en Trattoria og spise varm lunsj, ofte med et lite glass vin, før en espresso etterpå. Men han tok meg inn i en kald brakke, og så tok han frem det som kalles en matpakke, som jeg aldri hadde sett før. Jeg sa jeg ikke hadde med meg mat, så da delte han matpakken sin med meg. Brunost og banan!

– Jeg hadde jo aldri sett en brødskive før, men ville ikke være uhøflig og tok imot. Men klarte ikke å svelge! Det så han, så han ga meg en kopp kaffe fra termosen sin. Men den var helt svart og uten sukker, slik jeg var vant til. Det ble en spesiell dag! Jeg tilpasset meg fort og i dag drikker jeg svart kaffe og noen brødskiver blant, men tar helst med meg pasta eller salat etc til lunsj, altså …

Lever det livet han ønsket seg

Mustapha ler ofte og mye, og sprer gode vibber rundt seg. Når han blir bedt om å beskrive seg selv, trenger han ikke tenke seg lenge om. Han sier han har lest dette om seg selv i alle de fine nominasjonene:

– Jeg er positiv, hyggelig (selvsagt!) tenker på andre, dyktig, kreativ og ser nye løsninger. Jeg kan ikke si nei når folk trenger meg, jeg er oppdratt sånn at alle hjelper alle. Jeg kan oppfatte når folk trenger hjelp selv om de ikke har lyst til å be om det. Jeg vil si at jeg også er en lojal medarbeider og en kollega de kan stole på.

– Jeg prøver å se hvert menneske, er alltid behjelpelig og er takknemlig for at jeg kan leve av jobben jeg elsker, som også er min hobby. Nå har jeg et godt liv for meg og min familie og kan gjøre positive ting for andre. Enten det gjelder kunder, kollegaer, venner eller familie.

Mustapha betegner seg selv som en «god norsk potet» som kan brukes til alt. Han murer, snekrer, legger gulv og legger fliser, det meste har han lært seg ved å jobbe med flinke folk rundt seg.

– Det er spennende at alle dager er ulike og at jeg får være med på å gjøre gamle bygninger vakre, med gesimser og stukkatur, og reparere sliten og sprukken murstein. Alltid nye oppgaver. Aldri kjedelige dager! Folk må forstå at håndverk er kunst! Vi skaper noe hver dag, og hver dag har nye oppgaver og utfordringer. Vi bygger kunnskap og mestringsfølelse. Vi kan alltid bli bedre! Vi mangler dessverre mange murere, og også andre håndverkere, og jeg håper og tror denne fine kåringen kan bidra til at vi blir flere som vil finne ut av hvor bra denne bransjen er.

– Og et verktøy som alltid er med meg på jobb er denne, sier Mustapha, og viser frem en liten og smal skje.

– Den kan brukes til det meste, ideell til finjusteringer, detaljer, skraping etc. Ligner den som gipsmakeren bruker, som kommer til på vanskelige steder. Og den kan faktisk også brukes til å smøre på brødskivene mine, ha ha!

Etter jobb står mer jobb for tur – men i eget hus

Mustapha har ingen fritidsproblemer. Han er tidlig oppe og er sent i seng. Etter at han kom til Norge i 2006 har familien flyttet fire ganger, og Mustapha har pusset opp boligen hver gang.

– Vi har sakte, men sikkert gått fra en bitteliten leilighet til stadig litt større, og for et års tid siden kjøpe vi oss eget hus! Med hage! Fantastisk! Så nå pusser jeg opp det, og det tar jo tid. Men det er så hyggelig. Og jeg er så glad for den hagen, der blir det masse blomster, tomater etc. Så min jobb er også min hobby, og jeg føler meg privilegert. Ellers trener jeg litt, og følger opp guttene våre på 13 og 11 år, som spiller fotball, basket, turn og kjører snowboard. Og nylig fikk katten vår tre kattunger. De er så søte at det er umulig å gi bort alle..

Før Mustapha igjen fokuserer på dagens oppgaver, vil han gjerne takke for alle de fine nominasjonene og stemmene han har fått.

– Det er jo utrolig hyggelig og helt uventet. Jeg har ikke jo ikke så stort nettverk og har ikke vært aktivt ute etter stemmer, så jeg vet at de som har nominert og stemt på meg har gjort det med hjertet. De kjenner meg og vet hva jeg står for, så jeg føler jeg har vunnet uansett resultat!

Klikk her for å stemme på Mustapha!

;