Amalie Strønen Olsen: – Det føles godt å få være med å bygge noe og kunne hjelpe andre

**Hun brenner for tømrermiljøet og som en av få jenter i en ellers mannsdominert bransje, har hun engasjert seg stort i rekruttering av jenter til byggfag, både som talsperson og foredragsholder. Likevel var det en ganske annen karrierevei hun først tråkket ned. **

Hun hadde allerede gått to år av bacheloren i reiseliv, da tanken om håndverksfag dukket opp første gang. Likevel skulle det gå enda et år før hun faktisk gjorde noe med det.

– Jeg hadde et ønske om å være mer aktiv og bruke kroppen, og var egentlig ikke fornøyd med å jobbe med reiseliv, forteller den blide tømrerlærlingen fra Bjørnafjorden.

Den lille kystkommunen nordvest for Bergen, hvor hun tilbringer dagene som tømrerlærling. En populær en sådan, av kunder og kollegaer blir hun nemlig beskrevet som både sprudlende og imøtekommende, engasjert i faget sitt og med en stå-på-vilje utenom det vanlige.

At alle lovord og nominasjoner denne våren har betydd mye, levner hun lite tvil om.

– Det er kjekt å bli lagt merke til, jeg er veldig stolt og veldig fornøyd med å ha kommet så langt som til finalen. Pappa er også utrolig stolt, ler Amalie.

At gode støttespillere er godt å ha er det ingen tvil om, nettopp derfor har Amalie selv engasjert seg for å være en tydelig stemme for andre jenter i bransjen og rekruttering av flere jenter til yrket, og både Byggmesterforbundet og Byggopp har brukt henne i sine jenteprosjekter. Byggopp har streamet foredrag av Amalie til skoleklasser, mens Byggmesterforbundet har brukt henne som foredragsholder, med fokus på jenter i bransjen.

– Det er viktig med gode rollemodeller for å få andre jenter til å velge å satse på håndverksfag, og det føles godt å kunne bidra og utvikle seg selv på den måten. Da jeg ble spurt av Byggmestrene i Stavanger om å holde foredrag om jenter i bransjen var jeg utrolig nervøs i forkant, men veldig stolt av meg selv når jeg hadde gjennomført.

Fra Bjørnafjorden, til Ayia Napa og tilbake

Selv om Amalie i dag har funnet sitt kall og stortrives som tømrerlærling hjemme i Bjørnafjorden, var det som sagt en litt annen vei hun først trodde det skulle bære. Med en utdanning innen reiseliv tok eventyrlysten henne til Ayia Napa, hvor hun bodde og jobbet som guide i 4 måneder, før hun vendte snuten hjem til en ganske annen hverdag som tømrer.

– Jeg har alltid vært glad i å reise og er det fremdeles, men når jeg satte meg ned og virkelig tenkte gjennom hva jeg likte og ville i livet, så var ikke dette riktig for meg. Det å få være med å bygge noe, fikse opp og reparere skader for folk, det føles godt, forteller hun.

;