Lisa-Marie Stavnhaugen : – Fra frisør til rørlegger

Lisa-Marie Stavnhaugen, 32 år, bor i Lommedalen, er finalist i kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker 2024. Med sitt blide vesen, smittende latter og varme utstråling, har hun blitt en favoritt blant både kunder og kolleger. I tillegg til å være en dyktig rørlegger, er hun også rørambasadør for blirørlegger, hvor hun bruker sin energi og erfaring til å fremme håndverksfaget og inspirere andre.

Veien til rørleggerfaget

Selv om Lisa i dag er en stolt rørlegger var ikke dette hennes karrierevalg fra starten av. På videregående ønsket hun å bli rørlegger, men ble anbefalt til å velge frisøryrket av rådgiveren. Selv om det var mange ting med frisørfaget hun likte veldig godt, kunne hun aldri helt slippe drømmen om å bli rørlegger.

– Det er synd at man kan bli påvirket til å velge bort noe man virkelig ønsker, basert på andres meninger. Jeg tenker at man skal være litt forsiktig med å fraråde unge å ta en viss utdanning, fordi man er lettpåvirkelig når man er ung, sier Lisa-Marie.

Etter flere år som frisør bestemte Lisa seg for å følge drømmen sin og bytte karriere.

Hun vokste opp i en familie der mange av mennene jobbet i betongbransjen, og faren hennes rådet henne til å velge noe mindre fysisk krevende enn betong. Hun begynte å undersøke ulike håndverksfag og vendte tilbake til rørleggerfaget.

– Mamma inspirerte meg til å prøve noe nytt i voksen alder. Hun tok selv ny utdanning senere i livet, og det ga meg mot til å følge drømmen min, forteller Lisa-Marie.

Utfordringer og motiverende valg

For mange kan det være skremmende å bytte yrke i voksen alder, og Lisa-Marie innrømmer at hun tenkte lenge på det før hun tok det endelige valget.

– Jeg hadde tenkt på å bytte fag helt siden jeg valgte det bort på videregående. Til slutt ringte jeg opplæringskontoret for å få informasjon om hvordan jeg kunne bli rørlegger som voksen. Da jeg fant ut hvor mange gode karrieremuligheter det er i rørleggerfaget, ble jeg enda mer motivert, sier Lisa-Marie

Hun forteller at muligheten til å videreutvikle seg som rørlegger, for eksempel som prosjektleder eller tekniker, det er mange muligheter innenfor faget

Lidenskap for håndverksfaget

I dag finner Lisa-Marie stor glede i variasjonen og kreativiteten i rørleggerhverdagen.

– Du gjør aldri det samme, det er alltid noe nytt å lære, sier hun med entusiasme.

Det sosiale miljøet på byggeplassen er også en viktig faktor for henne

– Det blir som en liten familie på byggeplassen. Mange er kanskje ikke klar over hvor godt arbeidsmiljøet er, og det er synd, for det kunne vært en motivasjon for flere til å velge håndverksfag, forteller Lis-Marie . I tillegg til rørleggerarbeidet, har Lisa en lidenskap for fotografering.

– Jeg liker å ta bilder og redigere dem, og jeg bruker fotokunnskapene mine til å promotere rørfaget, sier hun.

Nominasjonen til Norges Hyggeligste Håndverker

Lisa-Marie er svært takknemlig for å ha blitt nominert til Norges Hyggeligste Håndverker, og det betyr mye for henne å ha nådd finalen.

– Fra å være en usikker ungdom som har gått gjennom mye, til å få bekreftelse på at det jeg gjør er bra nok . Det har betydd alt for meg, sier hun.

;