Sila Sude Sobaci: – Jeg liker å peke og si: den jobben der, den har jeg gjort!

Sila Sude Sobaci (24) fra Ytre Enebakk er lærling i rørleggerfaget hos Assemblin Oslo – og finalist til Norges Hyggeligste Lærling 2025! Det var ikke åpenbart at det var rørlegger hun skulle bli, men i dag stortrives hun i jobben. Hun er nysgjerrig og nevenyttig, og har til og med skrevet dagbok hver eneste dag siden hun var 14. Nå gleder hun seg til å vise frem faget sitt – og kanskje stikke av med tittelen også.
– Nei, jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme til finalen. Det kom som et sjokk!
Sila ler litt, men det er tydelig at hun er glad. For med hele 27 nominasjoner i lomma, var det ikke bare flaks som tok henne til finalen. Det var også gode venner, flinke kollegaer og ikke minst – at hun er en skikkelig hyggelig rørleggerlærling.
– Jeg har mange fine folk rundt meg, og det hjelper veldig. Jeg tror ikke det skal egentlig ikke så mye mer til enn å bare gi et smil for å være hyggelig. Det er veldig smittsomt å smile og si takk, hei og god morgen, sier hun og ler.
Fra barne- og ungdomsarbeider til rørlegger
Veien til rørleggeryrket har ikke vært helt rett frem. Egentlig begynte Sila i praksis som barne- og ungdomsarbeider, men skjønte raskt at det ikke var helt riktig retning.
– Jeg har gjort mye før jeg ble rørleggerlærling. Jeg jobbet litt som vekter på barer og restauranter og vært maler samtidig som jeg tok påbygg. Så traff jeg en rørlegger på en jobb som maler og han solgte inn faget skikkelig bra.
Inspirert av praten gikk hun tilbake til første året på videregående – og begynte på nytt. Nå er hun åtte måneder inn i læretiden og stortrives i faget.
– Jeg søkte egentlig både elektro og rørlegger, og ble litt lei meg da jeg ikke kom inn på elektro, sier hun.
– Men så fikk jeg verdens beste lærer. Og så ble jeg utplassert hos Assemblin og møtte så mange kule kollegaer. Da var det gjort!
Handy, både på jobben og på fritiden
Sila beskriver seg selv som en fysisk person. Hun liker å bruke kroppen, fikse ting, skru på bilen og grave i hagen.
– Jeg har en Mercedes i garasjen jeg tukler litt med. Jeg har ikke masse peiling, men det er gøy.
Det er tydelig at det praktiske og håndfaste motiverer henne – og nettopp det elsker hun med jobben.
– Det beste er å kunne peke og si: «Se der – det har jeg montert!». Det synes jeg er veldig moro. Det er en skikkelig håndverker-ting, tror jeg. En liten yrkesskade, sier hun og ler.
Hver dag føles som den første
Som rørleggerlærling får Sila prøvd seg på alt fra sanitær og varme til kjøling og sprinkler. Og hun kjeder seg aldri.
– Hver dag er som første dag. Det skjer alltid noe nytt. Og noen ganger får du deg en dusj også!
Det ble nemlig full vanndusj da hun og en annen lærling skulle bytte tilbakeslagsventil på et anlegg. Uten stengeventil. Rørleggerne lot lærlingene håndtere det selv – og lo godt fra sidelinja da det hele endte i en varmdusj.
– Sekken med skiftetøy lå selvsagt hjemme akkurat den dagen, sier hun.
Nå har hun lært, og sekken er med hver dag.
Vil ha flere damer med på laget
Sila er den eneste jenta på arbeidsplassen sin, og kunne godt tenkt seg flere damer med på laget.
– Jeg trives veldig godt med gutta, men jeg hadde elsket å få flere kvinner i rørleggerfaget. Spesielt Assemblin Oslo-serviceavdelingen. Det hadde vært kjempekult å få flere jenter inn dit!
Hun legger til at hvis du er jente og brenner for rørleggerfaget, så skal hun legge inn et godt ord til sjefene sine, hvis du søker.
En lærling med ryggrad og rutiner
Sila bor i Ytre Enebakk og har vært sammen med kjæresten sin i hele åtte år – faktisk var det kjæresten som først nominerte henne til prisen.
Hun er nysgjerrig, nevenyttig og strukturert – ikke minst takket være en ganske imponerende vane:
– Jeg har skrevet dagbok hver dag siden jeg var 14. Jeg har fire-fem skrivebøker fulle! Det har bare blitt en rutine.
Og nettopp den evnen – til å holde på gode vaner, prøve nye ting og stå i det som er krevende – er kanskje det som gjør henne til en så god lærling også.
Og favorittverktøyet?
– Jeg tror det blir skiftenøkkel, det er den jeg bruker mest. Eller det gjelder kanskje alle rørleggere? sier hun og ler.