Thea Stornes: – Jeg vil ha flere jenter inn i yrkesfag. Vi kan gjøre en forskjell!

Når Thea Stornes står på taket på jobb og nyter utsikten over Oslo, vet hun at hun har valgt riktig. Den 23 år gamle tømrerlærlingen fra Bergen er finalist i kategorien lærling – og hun har både lidenskap for faget og et tydelig ønske om å få flere jenter inn i yrkesfag.
– Vet du hva? Det er tømrer jeg har lyst til å bli!
Veien til tømrerfaget var ikke rettlinjet. Etter videregående på helse- og oppvekstfag, påbygg og en periode i Forsvaret, hadde Thea bestemt seg:
– Jeg hater skole. Jeg har dysleksi, og det å sitte stille hele dagen er ikke for meg. Jeg måtte gjøre noe fysisk. Da landet jeg på tømrer. Jeg har alltid likt å lage ting med hendene – og det gir mestringsfølelse å skape noe konkret.
Hun beskriver seg selv som nysgjerrig, engasjert og blid – kvaliteter som har hjulpet henne gjennom tre og et halvt år som lærling. Nå er fagprøven rett rundt hjørnet.
Fra Bergen til Oslo – og nye muligheter
Thea startet læretiden i Bergen, men flyttet til Oslo for kjærligheten. Overgangen mellom fylkene gikk overraskende smidig:
– Opplæringskontorene samarbeidet godt, og jeg var heldig. Min nåværende sjef ville gjerne ha en jente inn i firmaet, så det klaffet veldig bra. Jeg har ikke angret et sekund.
I Oslo fikk hun et nytt perspektiv på faget. Der arbeider hun mer med klassisk tømrerarbeid, som å legge tak og jobbe med konstruksjon, i kontrast til mer innendørs tekniske løsninger og himlinger i Bergen.
– Jeg føler meg heldig som har fått så bred erfaring. Det gjør meg til en bedre håndverker.
En stemme for jenter i byggebransjen
Som en av få kvinner i sitt fagmiljø, har Thea gjort det til en hjertesak å være synlig. Hun har samarbeidet med opplæringskontoret i Oslo og delt erfaringer i sosiale medier for å vise at jenter har en plass i byggebransjen.
– Mange jenter tror det er veldig tøft å komme inn i et mannsdominert yrke. Man må ha litt bein i nesa. Gutta kan være direkte, men man må lære seg å ikke ta alt personlig. De fleste er faktisk kjempegreie.
Hun legger til at det å være seg selv er avgjørende.
– Jeg prøvde aldri å passe inn. Jeg bare var meg selv. Når du bygger tillit, blir du en del av gjengen. Og det gjør noe med miljøet å ha jenter på byggeplass – det skjerper gutta litt!
Mer enn bare en jobb
Yrkesfag er ikke bare en utdanning – det er også en investering i eget liv. Thea har nylig kjøpt leilighet med forloveden og bruker fagkunnskapen sin til å pusse opp hjemme.
– Det er fantastisk å kunne gjøre ting selv. Jeg slipper å ringe noen for å bytte dør eller fikse noe. Det gir en enorm frihet.
Hun løfter også frem det økonomiske aspektet: betalt utdanning.
– Du tjener ikke fett som lærling, men du tjener mens du lærer. Det er det mange som ikke tenker på når de velger vei etter ungdomsskolen.
En hverdag med mye bevegelse
Når hun ikke jobber, trener Thea. Hun har bakgrunn i olympisk vektløfting, men etter en ryggskade har hun funnet glede i klatring – gjerne sammen med samboeren.
– Å være fysisk sterk hjelper masse i jobben. Man må faktisk trene ved siden av, det holder ikke bare å løfte planker på jobb. Du må ta vare på kroppen din!
Å være stolt håndverker
Thea brenner for faget og for å gjøre det stuerent å velge yrkesfag, både for unge og for foreldre.
– Det viktigste er å trives i jobben sin. Du trenger ikke bli advokat for å være en suksess. Det finnes så mange muligheter innenfor bygg: du kan bli mester, ingeniør eller starte firma. Jeg vil at flere skal se hvor gøy dette kan være.
Og hva motiverer henne mest i hverdagen?
– Å se fremgang. Det er noe utrolig tilfredsstillende med å komme hjem og vite at du har bygd noe i dag. Noe som varer!