Ada Lill: – Jeg vil heller ha lojale kunder enn å selge mest mulig

Finalist i kategorien "andre bransjer": Ada Lill Taalesen.
Finalist i kategorien "andre bransjer": Ada Lill Taalesen.

Låsesmedmester, kunstner, ambulansearbeider og Røde Kors-frivillig – Ada Lill (27) har valgt en vei få andre har gått. Nå er hun finalist i Norges Hyggeligste Håndverker 2025. Ikke fordi hun har ropt høyest i sosiale medier, men fordi hun har høy yrkesstolthet og faglig integritet.

En overraskende beskjed

Da hun ble oppringt og fikk vite at hun var finalist, ble hun oppriktig overrasket:

–?Jeg hadde ikke delt det noe sted. Jeg hadde ikke sagt det til noen. Så det kom helt ut av det blå!

For Ada Lill er ikke bekreftelse det viktigste. Hun håper tvert imot at kåringen viser at engasjement og kvalitet teller mer enn synlighet.

–?Det er fint at det ikke bare er de som er mest aktive på sosiale medier som blir sett. Alle kan bli lagt merke til, så lenge det handler om ekte engasjement.

Fra Trysil til låsesmedmester

Ada er opprinnelig fra Trysil, men bor nå i Oslo – og planlegger flytting til Auli for mer plass og ro. Hun har snart 12 år i låsesmedbransjen, og har både svennebrev og mesterbrev. I tillegg er hun juridisk konsulent innen strafferett, har erfaring som ambulansearbeider og driver en liten bedrift hvor hun lager kunst og møbler.

–?Det var helt tilfeldig at jeg ble låsesmed. Ingen i familien driver med det. Men jeg elsker å bruke kroppen og bidra til sikkerhet.

Faget kommer først – alltid

For Ada handler håndverket om mer enn å fikse dører og låser. Det handler om å gjøre en forskjell.

–?Jeg jobber ikke for å selge mest mulig. Jeg jobber for å hjelpe folk. Det viktigste for meg er tilliten jeg bygger med kundene.

Hun husker spesielt godt en kveld hvor en mor og et barn hadde låst seg ute i vinterkulda:

–?Jeg satte dem i firmabilen så de kunne holde varmen mens jeg jobbet. Det kostet meg ingenting, men betydde mye for dem.

Yrkesstolthet og etikk

Hun er tydelig på at ærlighet er en del av faget:

–?Jeg har sagt nei til å selge til for eksempel eldre folk som ikke forstår hva de kjøper. Det handler om moral. Hvis ikke det er behov, selger jeg ikke.

Denne holdningen har gjort inntrykk – både på kunder og kolleger.

–?Jeg vil heller ha lojale kunder som vet at jeg er ærlig, enn å være den beste selgeren. Jeg vil at folk skal vite at de kan stole på meg.

– Vi trenger flere som viser frem faget

Ada er engasjert i å rekruttere nye håndverkere – og mener bransjen må bli flinkere til å vise seg fram.

–?Vi må ut på skolene, inn i klasserommene. Vise hva vi gjør, og vise at det finnes mange veier inn i faget – også for voksne.

Hun ser et stort potensial i samarbeid på tvers av bedrifter og fagmiljøer:

–?Vi må stå sammen for å løfte faget, inspirere, og dele kunnskap. Noen er gode på bilnøkler, andre på safer. Det må vi synliggjøre.

Lærevillighet i praksis

Ada får ofte toppkarakterer, men legger ikke skjul på at det krever innsats:

–?Jeg lærer ikke fort, men jeg er grundig. Jeg skriver egne lærebøker, spiller inn lydfiler, og hører på dem når jeg går tur eller kjører bil. Alt er relevant når du skal mestre faget.

Norges første kvinnelige låsesmedmester – men ikke den siste

Ada er Norges første kvinnelige låsesmedmester med full utdanning.

–?Det stemmer, men jeg har ikke gjort noe stort nummer ut av det. Jeg vil ikke gjøre det til en konkurranse. Men det viser jo at det er mulig – og det er viktig!

–?Det betyr utrolig mye for meg å være finalist. Ikke for egoet, men fordi det gir meg mulighet til å vise frem faget mitt. Hvis én person velger å bli låsesmed på grunn av dette, har det vært verdt det.

Og favorittverktøyet?

–?Drillen. Jeg bruker den til alt – og har mange triks med den! Det er nesten som en forlengelse av meg selv, sier hun og ler.

;