Eirik Ruud Kristiansen: – Hvis du liker å være i høyden og jobbe med åpen ild, så er taktekker et kj

Eirik Ruud Kristiansen (23) fra Drammen hadde aldri hørt om kåringen "Norges Hyggeligste Håndverker" før han selv ble nominert. Nå står han som en av finalistene – og benytter anledningen til å løfte fram et yrke mange knapt vet eksisterer: taktekker.
– Jeg visste jo ikke helt hva dette var i starten, men det var utrolig stas å bli nominert – og ikke minst å komme til finalen. Jeg ble litt stolt, det må jeg innrømme, sier Eirik med et smil.
Det er ikke så rart. Taktekkerfaget er lite synlig i den offentlige samtalen, og for mange ungdommer som vurderer byggfag, er det ofte snekker, elektriker eller rørlegger som dukker opp først i tankene.
– Jeg tenkte først at jeg skulle bli rørlegger, for jeg syntes sveising og sånt virket kult. Men da jeg skjønte at det var mindre og mindre sveising i rørfaget nå, fikk jeg prøvd meg som taktekker – og ble helt hektet.
Eirik ble introdusert til taktekking gjennom en lærer som tidligere jobbet som blikkenslager. Det førte til utplassering hos et taktekkerfirma – og resten er historie. Siden da har han blitt i faget, og i dag jobber han på store byggeprosjekter i hovedstaden.
– Jeg trives utrolig godt, spesielt fordi jeg får være aktiv og jobbe ute. Det er noe jeg alltid har hatt behov for – både i jobb og fritid.
Aktiv, både på jobb og på fritiden
Eirik er nemlig ikke typen som blir sittende stille lenge. I fritiden driver han på med blant annet med friklatring, både innendørs og ute i fjellet. På merittlista står en klatretur på 350 høydemeter. I tillegg holder han på med golf, langrenn og slalåm, for å nevne noe.
– Jeg har drevet med klatring i over ti år. Det er den ultimate treningen – du bruker hele kroppen og jobber med egen kroppsvekt.
Kombinasjonen av klatreinteresse og taktekkerjobb er kanskje ikke tilfeldig. For som Eirik sier:
– Taktekkerfaget er kanskje det håndverksfaget som ligner mest på en actionfilm. Du er høyt oppe og jobber med åpen flamme.
Taktekkerfaget fortjener mer oppmerksomhet
Men selv om jobben er både variert, fysisk og spennende, er det få unge som kjenner til taktekkerfaget.
– Det er nesten et utryddet yrke her i Norge. Det finnes linjer på skoler, men det er få søkere fordi få vet hva vi faktisk driver med. Derfor syns jeg det er så viktig at kåringen "Norges Hyggeligste Håndverker" også gir litt spotlight til yrker som vårt.
Ifølge Eirik er det et stort behov for flere taktekkere.
– Du trenger ikke kunne noe før du begynner. Alt kan læres, men du må tåle å være ute i både regn og steikende sol. Og hvis du liker litt action, høyder og å jobbe med kroppen – da passer dette perfekt for deg.
– Hvis du er en som har mye yrkesstolthet og gjerne vil levere ting som ser bra ut, kvaliteten er høy og utseende er pent, så er taktekker et fag som dette betyr mye i!
I arbeidet jobber han med ulike typer membran, som sveises med åpen ild, varmluft eller flytende lim. Det kan være på alt fra små eneboliger til store byggeprosjekter – ute året rundt.
– Det er et tungt yrke, ja. Men du trenger ikke treningssenter ved siden av, ler han.
Et yrke med fin utsikt
En av de mest minneverdige jobbene Eirik har hatt, var på sykehuset i Drammen.
– Der stod vi helt øverst og hadde utsikt over hele byen. Det var helt rått! Eirik mener at flere burde få øynene opp for håndverksfagene – ikke bare de mest kjente.
– Vi har mange fagfolk i Norge, men vi trenger flere innen de små, spesialiserte fagene. Taktekker er et yrke med god lønn, mye frihet, variasjon – og det gir masse stolthet.
En blid og høytsvevende finalist
Selv beskriver Eirik seg som en blid og tålmodig fyr, med godt humør og godt tak på folk.
– Jeg liker at det er god stemning på jobb, at vi smiler og samarbeider godt. Man jobber jo ofte i team, spesielt på større prosjekter – og da er det viktig å ha det hyggelig.
Nå bor han i egen leilighet på Åssiden i Drammen, og han holder fortsatt tett kontakt med både familien og klatreveggen.
– Jeg håper at flere kan få øynene opp for taktekkerfaget, og kanskje bli inspirert av at noen faktisk trives med det og syns det er dødskult. For det er det!
Å være finalist i "Norges Hyggeligste Håndverker" har i hvert fall gitt Eirik en ny mulighet til å skinne – både som fagperson og forbilde.
– Jeg er kjempestolt, spesielt hvis jeg samtidig kan bidra til å løfte fram faget!