Jørgen Karlsen: – Alle kan bli tømrer. Så lenge du er motivert og villig til å lære!

Jørgen Karlsen (25) har jobbet som tømrer siden han var 16 år, og brenner for både faget og folka. Nå driver han sitt eget firma med tre ansatte, og er finalist i Norges Hyggeligste Håndverker 2025. For Jørgen handler håndverket om mer enn å bygge – det handler om mestring, fellesskap og å gi noe videre.
Fra ungdomsskole til byggeplass
Jørgen visste tidlig at han ikke var laget for teoritunge skoledager. Da han ble introdusert for vekslingsmodellen på videregående, grep han muligheten: en utdanning der praktisk arbeid står i sentrum og læring skjer mest ute i felten.
– Jeg var skolelei, og det å kunne gå rett ut i jobb og lære ved å gjøre, var helt avgjørende for meg. Jeg har vært i faget siden jeg var 16 år, og det har passet meg perfekt, sier han.
Valget om å bli tømrer var dels preget av oppveksten – med en far som er malermester, sløyd som favorittfag og en barndom fylt med dager i skogen og lavvobygging i utebarnehage. Det var rett og slett naturlig å velge et fysisk yrke.
– Jeg likte å bygge ting fra jeg var liten, og det å se resultater av det man gjør hver dag. Det gir en god mestringsfølelse!
Håndverk er mer enn et yrke
For Jørgen handler tømrerfaget om mer enn bare bygg. Det handler om folk – og hvordan vi behandler hverandre.
– Det finnes mange flinke håndverkere, men det viktigste jeg ser etter når jeg ansetter, er holdning og vilje til å lære. Du kan være ny, fersk og usikker – men hvis du tør å stille spørsmål, og har respekt for faget, så kommer du langt.
Som tidligere lærling selv, er han opptatt av å ta vare på de som er nye i yrket.
– Jeg sier alltid: spør meg én million ganger hvis du må. Det er mitt ansvar å forklare det på en måte du forstår. Det verste jeg vet er når folk slutter i faget fordi de ikke ble tatt på alvor. Alle fortjener en trygg start.
Ydmykhet som lederstil
I dag er Jørgen daglig leder i sitt eget firma, og selv om han er ung, har han allerede ledet store byggeprosjekter – som 21-åring var han bas på oppføringen av to boligblokker.
– Det var tøft. Jeg jobbet med folk som var dobbelt så gamle som meg. Da gjelder det å være tydelig, men også å være ydmyk. Jeg tror det er undervurdert hvor sterkt det er å vise respekt og lytte.
Å drive for seg selv
Overgangen fra ansatt til selvstendig næringsdrivende var ikke uten utfordringer. Men for Jørgen var det verdt det.
– Det er tungt og samtidig helt fantastisk. Jeg er med på å skape arbeidsplasser. Det er noe av det mest meningsfulle jeg gjør.
Han understreker at det å levere kvalitet og holde det man lover er det viktigste rådet han kan gi til andre som vurderer å starte firma.
– Du må være både trygg og ydmyk. Kunden skal føle seg ivaretatt, og de ansatte skal kjenne seg sett.
Rekruttering: Faget trenger flere – og mer mangfold
Jørgen brenner for rekruttering til håndverksfagene, og mener det er på høy tid å vise fram hvor givende dette yrket faktisk er.
– Jeg sier det hele tiden: Alle kan bli håndverker. Det handler ikke om kjønn, alder eller bakgrunn – det handler om vilje. Du må være motivert for å lære, og ha respekt for faget.
Han håper flere unge – både gutter og jenter – vurderer en yrkesfaglig vei.
– Det er så mange som passer til dette. Det handler om å gi dem verktøy, bokstavelig talt. Hvis vi gjør det trygt og attraktivt å velge håndverk, så styrker vi både enkeltmennesker og samfunnet.
Å bygge for fremtiden
For Jørgen handler det ikke bare om å bygge vegger og tak. Det handler om å bygge en framtid – for seg selv, for ansatte, og for faget.
– Jeg elsker å se tilbake på bygg jeg har reist og si: “Der har jeg vært med”! Og når han setter seg i bilen og kjører forbi blokkene han bygde som 21-åring.
– Ja, jeg peker fortsatt og sier: “Den har jeg bygd.” Det er stolthet. Og det er det jeg ønsker å formidle – at det er noe å være stolt av, å være håndverker i Norge i dag.